Gastronomi ve Mutfak Sanatları - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 45
Staj Durumu Var
Program İçeriği

Hasan Kalyoncu Üniversitesi, Gaziantep kentinde bulunan bir vakıf üniversitesidir. Üniversitenin kuruluşu 2008 yılına tarihlenmektedir. 2009-2010 döneminde akademik hayatına başlamıştır. Turizm Fakültesi ise 2022-2023 akademik yılında kurulmuştur. Fakültede bulunan Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü lisans düzeyinde eğitim hayatını sürdürerek ülke ve bölgemizin ihtiyaç duyduğu uzman ve araştırmacı ihtiyacının karşılanmasına katıda bulunmaya devam etmektedir.



Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü (SÖZ) puan türü ile öğrenci almaktadır. Öğrenim süresi boyunca öğrencilerin Mütevelli heyetinin belirlediği programlar dahilinde başarı burslarından yararlanma imkânı da bulunmaktadır. Lisans programlarını birincilik derecesi ile tamamlayan öğrencilerin burslu olarak Tezli ve Tezsiz lisansüstü eğitimlerine devam ederek alanlarında uzmanlaşmaları teşvik edilmektedir.



Dünya üniversiteleri ile ortak çalışmalarda bulunan Fakültemiz Bölümleri, AB Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi içinde yer alan ERASMUS+ Programı ile Avrupa Birliği (AB) yükseköğretim alanındaki iş birliğini sürdürmektedir.


Bölüm Başkanı
Doç.Dr. Furkan BALTACI
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Arş.Gör. Harun Yiğit ALKAN
Tarihçe
2021 yılında öğrenci alımına başlayan programda teorik ve uygulamalı dersler bulunmaktadır. Hazırlık sınıfının olmadığı programda eğitim dili Türkçe’dir. Programın toplam süresi dört yıl (8 yarıyıl) olup yaz aylarında yapılması isteğe bağlı staj imkanı bulunmaktadır. Programa, Yükseköğretim Kurumları Sınavı puan türlerinden Sözel puanları ile aday kabulü yapılmaktadır. Yaklaşık olarak her yıl 30 öğrenci programa alınmaktadır. Programda 4 doktor öğretim üyesi ve 1 araştırma görevlisi görev yapmaktadır.
Kazanılan Derece
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında Lisans derecesi (Bachelor of Gastronomy and Culinary Arts) almaya hak kazanmaktadırlar.
Kabul Koşulları
Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, bu programa öğrenci kabulü YKS olarak adlandırılan merkezi sınav sistemi ile yapılmaktadır. Öğrenciler, öğrenim görmek istedikleri program tercihlerini bildirdikten sonra bu sınavdan aldıkları SÖZEL puana göre Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından ilgili programlara yerleştirilmektedir. Yerleştirilen öğrencilerin kayıtları ÖSYM’nin belirlediği takvim çerçevesinde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yapılır. Yabancı uyruklu öğrenciler, bu programa uluslararası geçerliliği olan SAT, ACT gibi sınav sonuçlarıyla ya da ortaöğretim mezuniyet notlarına göre kabul edilmektedir. Değişim öğrencilerinin kabulü, HKÜ ile partner üniversite arasında imzalanan ikili anlaşmalar (Erasmus ya da Genel Akademik Protokol) çerçevesinde yapılmaktadır. Misafir öğrenciler, bu programda verilen derslere, ilgili akademik birimin onay vermesi durumunda kayıtlanabilirler.
Üst Kademeye Geçiş
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, ikinci aşama derecesine veya doğrudan entegre üçüncü aşama (doktora) programlarına başvurabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Bu programdan mezun olabilmek için öğrencilerin; Öğretim programlarında belirlenen tüm derslerden en az DD/S notu alarak minimum 240 AKTS kredisinden başarılı olmaları 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları, seçmeli staj derslerini almaları durumunda, stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Bu derece, mezunun mesleğini veya çalışmanın ilgili bir alanında icra etmesini sağlar.



Ölçme ve Değerlendirme
Öğrencilere aldıkları her ders için, aşağıdaki harf notlarından biri öğretim elemanı tarafından dönem sonu ders notu olarak takdir olunur. Harf notlarının katsayıları ve 100 puan üzerinden karşılıkları aşağıda gösterilmiştir. Her harf notunun ayrıca AKTS notu olarak eşdeğeri de bulunmaktadır.



https://obs.hku.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=1133&lang=tr