Mimarlık - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Var
Mezuniyet Unvanı MİMAR
Program İçeriği










Mimarlık lisans programı yarıyıl esasına dayalı toplam 8 yarıyıldan oluşan 4 yıllık bir programdır. Alan bilgisi ve meslek bilgisi derslerinden oluşmaktadır. Programın eğitim dili Türkçedir. Program tam zamanlıdır. Programda hazırlık sınıfı bulunmamaktadır. Programda, zorunlu, alan bilgisi ve uygulama derslerine yer verilmektedir. Programdaki dersler öğrencilere sadece temel kuramsal bilgileri vermek için değil aynı zamanda gerekli pratik bilgileri vermek üzere tasarlanmıştır. Program aynı zamanda, mimar olacak olan bireyin kişisel gelişimini arttırmayı amaçlamaktadır. Dersler teorik ve uygulamalı olarak yürütülmektedir. Programı tüm gereksinimlerini yerine getirerek başarı ile tamamlayan mezunlar “Mimarlık Lisans Derecesi” alırlar.



Bölüm Başkanı
Doç.Dr. Tülay Karadayı Yenice
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Dr.Öğretim Üyesi Meltem ARARAT
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Dr.Öğretim Üyesi Merve ANAÇ
Tarihçe
2009 yılında öğrenci alımına başlayan programda teorik ve uygulamalı dersler bulunmaktadır. Hazırlık sınıfının olmadığı programda eğitim dili Türkçe’dir. Programın toplam süresi dört yıl (8 yarıyıl) olup yaz aylarında yapılması zorunlu şantiye ve büro stajları bulunmaktadır. Programa, Yükseköğretim Kurumları Sınavı puan türlerinden Sayısal puanları ile aday kabulü yapılmaktadır. Yaklaşık olarak her yıl 40 öğrenci programa alınmaktadır. Programda 3 profesör, 1 doçent, 2 doktor öğretim üyesi, 3 öğretim görevlisi ve 5 araştırma görevlisi görev yapmaktadır.
Kazanılan Derece
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Mimarlık alanında Lisans derecesi (Bachelor of Architecture) almaya hak kazanmaktadırlar.
Kabul Koşulları
Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, bu programa öğrenci kabulü YKS olarak adlandırılan merkezi sınav sistemi ile yapılmaktadır. Öğrenciler, öğrenim görmek istedikleri program tercihlerini bildirdikten sonra bu sınavdan aldıkları SAYISAL puana göre Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından ilgili programlara yerleştirilmektedir. Yerleştirilen öğrencilerin kayıtları ÖSYM’nin belirlediği takvim çerçevesinde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yapılır. Yabancı uyruklu öğrenciler, bu programa uluslararası geçerliliği olan SAT, ACT gibi sınav sonuçlarıyla ya da ortaöğretim mezuniyet notlarına göre kabul edilmektedir. Değişim öğrencilerinin kabulü, HKÜ ile partner üniversite arasında imzalanan ikili anlaşmalar (Erasmus ya da Genel Akademik Protokol) çerçevesinde yapılmaktadır. Misafir öğrenciler, bu programda verilen derslere, ilgili akademik birimin onay vermesi durumunda kayıtlanabilirler.
Üst Kademeye Geçiş
Bu programdan mezun olan öğrenciler, Her alanda yüksek lisans, doktora programlarına veya sanatta yeterlik programlarına (TYYÇ 7. Düzey) öğrenim görmek üzere başvuruda bulunabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Bu programdan mezun olabilmek için öğrencilerin; Öğretim programlarında belirlenen tüm derslerden en az DD/S notu alarak minimum 240 AKTS kredisinden başarılı olmaları 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları Zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Bölümümüz mezunları resmi kurumlarda ve özel sektörde çalışabilmektedir. Her tür yapının projelendirilmesinde, uygulanmasında ve denetlenmesinde çeşitli kademelerde görev alabilmektedirler. Bu açıdan mezunlarımız, kendi ofislerini açabilir ya da birden fazla mimarın bir araya geldiği ortak çalışma alanlarında görev alabilirler. Öte yandan mimarlık mezunlarının kamu ve özel sektör projelendirme ve inşaat birimlerinde tasarım, kontrol ve uygulama aşamalarında etkin roller üstlenmeleri mümkündür. Kamu kurumlarında çalışmayı tercih edenler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve belediyelerde görev alabilirler. Ayrıca akademisyen olarak üniversitelerde araştırma yapabilir ve ders verebilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrencilere aldıkları her ders için, aşağıdaki harf notlarından biri öğretim elemanı tarafından dönem sonu ders notu olarak takdir olunur. Harf notlarının katsayıları ve 100 puan üzerinden karşılıkları aşağıda gösterilmiştir. Her harf notunun ayrıca AKTS notu olarak eşdeğeri de bulunmaktadır. PUAN HARF NOTU KATSAYI AKTS NOTU 90-100 AA 4.0 A 85-89 BA 3.5 B* 80-84 BB 3.0 B 70-79 CB 2.5 C* 60-69 CC 2.0 C 55-59 DC 1.5 D* 50-54 DD 1.0 D 40-49 FD 0.5 FX 39 ve altı FF 0.0 F *Bu notlar için yüksek olan not dikkate alınmaktadır. http://www.hku.edu.tr/YonetmeliklerVe



https://obs.hku.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=95