Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
1HUK 105Anayasa Hukuku I4+0+044

 
Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Hukuk
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Öğretim Şekli Yüz Yüze
Dersin Amacı Dersin amacı Anayasa Hukukunun genel esaslarının neler olduğunu, konuya ilişkin kavramların tanımlanmasını, neleri kapsadığının öğrenilmesi.
Dersin İçeriği Anayasa Hukukuna ilişkin temel kavramların tanımları ve izahı; Anayasa yapım yetkisi açısından ‘İktidar’ kavramının ne olduğunun öğrenilmesi; ‘Devlet’ kavramının tanımı, kökeni, unsurları, devletin temel organları ve hukuki niteliği, ayrıca devlet biçimleri gibi konular anlatılmaktadır.
Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Prof.Dr. Enver BOZKURT
Dersin Yardımcıları Arş.Gör. Burcu ILGIN
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Hasan Tahsin Fendoğlu, Anayasa Hukuku, Yetkin Yayınları, 9. Baskı, 2022

Ders Yapısı
Sosyal Bilimler %100
Alan Bilgisi %100

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 4 56
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 4 56
Ara Sınavlar 1 2 2
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 2 2
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 4 116

 
Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Hukuki sorunları algılayıp, çözme becerisine, analitik ve eleştirel düşünce yetisine sahip olmak
2 Hukuk alanında bilimsel kaynaklara, yargı içtihatlarına hakim olmak, ulusal ve uluslararası alanda karşılaştırmalı hukuk analizleri yapabilmek
3 Hukuk alanında edinilen bilgilerin, sosyal ve iktisadi Alana aktarılmasını sağlayan kapsayıcı ve karşılaştırmalı bilgilerle donanımlı olmak, disiplinlerarası analiz yetisine sahipolmak

 
Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Anayasa Kavramı, Anayasa Çeşitler, Anayasa Hukuku, Hukuk Dalları ve Anayasa Hukuku
2 Genel Olarak İktidar Kavramı, Anayasanın Üstünlüğü ve Bağlayıcılığı, Anayasaların Yapılması ve Değiştirilmesi
3 Devlet Kavramının Tanımı, Devletin Kökeni Hakkında Teorileri, Devletin unsurları, Devletin Hukuki Kişiliği Devletin Temel Organları ve Hukuki Kişiliği
4 Devlet Biçimleri (Monarşi ve Cumhuriyet, Üniter ve Bileşik Devlet). Birleşik Devletlerin Devlet birlikleri ve Devlet Toplulukları
5 Siyasal Sistemlere Etkisi Bakımından Partilerin Ortaya Çıkışı. Siyasi Partilerin Ortaya Çıkışlarına İlişkin Teoriler. Siyasi Partilerin Reddi Görüşleri ve Günümüze Etkileri. Siyasi Partilerin Düşüşü ve Günümüze Yansımalar. Siyasi Partilerin Fonsiyonları. Siyasi Partilerin Tipolojilerine Yönelik Çeşitli Yaklaşımlar
6 Parti Sistemlerinin Tasnifi ve Oluşumuna Etki Eden Faktörler. Parti Sistemlerinin Sınıflandırılması. Sistemde Yer Alan Partilerin Sayısına Göre Yapılan Klasik Ayrım ve Eliştirisi. Sistemde Yer Alan Patilierin Etkinliğine Göre Yapılan Ayrımlar.
7 Seçme Hakkı ve Seçim Sistemleri. Seçme Hakkının İlkeleri. Kavram Olarak Seçim Sistemleri. Seçim Sistemlerinin Boyutları. Seçim Formülleri. Seçim Çevresinin Genişliği. Seçim Barajları. Parlamento Büyüklüğü. Oy Pusulasının Niteliği. Seçim Sistemlerinin Diğer Boyutları. Genel Olarak Seçim Formülleri.
8 Vize Sınavı
9 Meclis Hükümeti Sistemi. Meclis Hükümeti Sisteminin Genel Özellikleri. Meclis Hükümeti Sistemininde Yasama Organı. Meclis Hükümeti Sisteminde Yürütme Organı. Parlamenter Hükümet Sistemleri. Parlamenter Hükümet Sisteminin Genel Özellikleri. Parlamenter Hükümet Sisteminde Yasama Organı. Parlamenter Hükümet Sisteminde Yürütme Oraganı. Parlamenter Hükümet Sisteminin Avantajları ve Dezavantajları.
10 Başkanlık Hükümet Sistemi ve Yarı Başkanlık Sistemi
11 Demokratik Toplum Kavramı ve Demokratik Düzenin Koşulları. Demokratik Toplum Anlamı ve İşlevi. Demokratik Toplum Düzeninin Koşullarına İlişkin Demokratik Yaklaşımlar. Demokrasi Türleri Egemenliğin Kullanılmasına Göre Demokrasi Türleri.
12 Temelindek Amaca Göre Demokrasi Türleri(Demokrasi Teorileri).Genel Olarak Klasik – Liberal Demokrasi. Çoğunlukçu Demokrasi.Demokrasi Teorilerinin Eleştirileri Ve Yeni Geliştirilen Teoriler.Genel Olarak Marksist Demokrasi. Demokrasi Eleştirileri.
13 İnsan Hakları Kavramı. Hak Ve Hürriyet Ayrımı. İnsan Haklarının Sınırları. İnsan Haklarının Sınıflandırılması. İnsan Haklarının Milletlerarası Metinlere Geçişi. Avrupa İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi.
14 Anayasa Yargısı Kavramı. Anayasa Yargısı Ön Şartları. Yazılı Anayasa. Sert Anayasa. Denetim Organı. Anayasa Yargısnın Doğuşu. Teorik Nedenler. Pratik Nedenler.
15 Final Sınavı

 
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10
Ö1 5 3 2 4 2 2 1 3 5 4
Ö2 3 4 5 2 1 3 4 2 2 1
Ö3 4 2 3 4 1 2 5 3 2 1

  Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek

  
  https://obs.hku.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=175121&curProgID=8&lang=tr