Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
1İKT 101İktisada Giriş I2+0+023

 
Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Hukuk
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Öğretim Şekli Yüz Yüze
Dersin Amacı Dersin amacı; öğrencilerimizi, öğrenimleri boyunca okuyacakları çeşitli dersleri, özellikle 2. Sınıfta okuyacakları Mikro İktisat I ve II derslerini rahatça anlamalarına imkân verecek bir altyapı ile donatmaktır. Ayrıca bu ders Mikro İktisat derslerinin alınabilmesi için ön şart oluşturmaktadır. Bu dersi iyi öğrenip sağlam bir temel oluşturmadan, söz konusu dersleri öğrenmek oldukça zor olacaktır.

Dersin İçeriği Ders genel iktisadi kavram ve terimler ve iktisadın yöntemi ile başlamakta ve Haftalık Programda yer alan konuları kapsamaktadır. Bu çerçevede kıtlık ve tercih; talep, arz ve piyasa dengesi; talep ve arz esnekliği; fayda ve tüketici tercihi; üretimin organizasyonu; üretim ve maliyetler; tam rekabet piyasası ve ilişkili konular; monopol, monopolcü rekabet ve oligopol piyasalarından meydana gelen eksik rekabet piyasaları; üretim faktörü piyasaları ve gelir dağılımı gibi temel konular anlatılmaktadır.
Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Prof.Dr. M. Hanifi Aslan
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Parasız, İlker. İktisada Giriş. 10. Baskı. Bursa: Ezgi Kitabevi, 2010.
Kaynak kitap: Yalta, A. Yasemin, A. Talha Yalta (2019/021). Modern Mikroekonomiye Giriş. 1-4 Baskılar, Ankara: Adres Yayınları, 2019.
Yardımcı kitap: Parasız, İlker. İktisada Giriş. 10. Baskı. Bursa: Ezgi Kitabevi, 2010.
Yalta, A. Yasemin, A. Talha Yalta (2019/021). Modern Mikroekonomiye Giriş. 1-4 Baskılar, Ankara: Adres Yayınları, 2019.

Ders Yapısı
Sosyal Bilimler %100

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ödevler 15 4 60
Ara Sınavlar 1 40 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 50 50
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 5 150

 
Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Ders süresi, teneffüsler dahil haftada bir gün 3 saattir. Derse devam %70 oranında (ara sınav haftası hariç 9 hafta) zorunludur. Zorunlu hallerde her öğrenciye bir dönemde en fazla 2 kez izin verilebilir.
2 Derse devam zorunlu olmakla beraber, devamı teşvik etmek amacıyla devamdan Değerlendirme Sisteminde belirtildiği gibi 10 puan verilir (%70/30 sınırları içinde kalınmak kaydıyla, en fazla devam etmiş olana 10 puan verilir ve geriye kalanların devam puanı orantı yoluyla hesaplanır).
3 Öğrenciler derse en fazla 10 dakika geç kalabilirler. Ancak bu alışkanlık haline getirilemez. Geç gelenler konuşmadan sessizce geçip otururlar. Dersin ilk bölümüne katılamayanlar ikinci bölüme mutlaka katılmalıdırlar.
4 Bu Formda dersin ana kaynağı belirtilmiştir. Öğrenciler bu formda belirtilen 14 haftalık konulardan ve ayrıca derste anlatılanlardan sorumludurlar. Öğrenciler dönem boyunca işlenecek konuları başka iktisada giriş kitaplarından da öğrenebilirler. Kütüphanede farklı yazarlara ait giriş kitapları vardır.
5 Öğrenciler her hafta anlatılacak konulara önceden hazırlanırlar; kendilerine konu hakkında soru sorulduğunda makul düzeyde bilmeleri beklenir.
6 Derste cep telefonları sessiz konumda olur ve onunla meşgul olunmaz. Ders esnasında bütün öğrencilerimiz dersle meşgul olurlar. Derste su dışında herhangi bir yiyecek ve içecek tüketilmez.
7 Öğrenciler derslere kitap, defter ve kalemsiz gelemezler; derste kendi aralarında konuşamazlar; sadece izin alarak öğretim üyesi ile konuşabilirler.
8 Ödevler zamanında yapılır ve teslim edilir.
9 Ödevler elle A4 kâğıdına yazılır, faydalanılan kaynaklar gösterilir. Ödev konusu kâğıdın tepesine yazılır, dosya veya poşete konulmadan sol üst köşeden zımbalanır, sağ üst köşeye ad ve soyad yazılarak teslim edilir.

 
Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 İktisadın Tanımı, Kapsamı ve Yöntemi İşlenecek konular kitap ve diğer kaynaklardan okunur, videolardan izlenir.
2 Temel İktisadi Kavramlar, Kıtlık ve Seçim Geçen hafta işlenen ve bu hafta işlenecek konular kitap ve diğer kaynaklardan okunur, videolardan izlenir.
3 Talep, Arz ve Piyasa Dengesi Geçen hafta işlenen ve bu hafta işlenecek konular kitap ve diğer kaynaklardan okunur, videolardan izlenir.
4 Talep ve Arz Esneklikleri Geçen hafta işlenen ve bu hafta işlenecek konular kitap ve diğer kaynaklardan okunur, videolardan izlenir.
5 İktisadi Etkinlik ve Devletin Rolü Geçen hafta işlenen ve bu hafta işlenecek konular kitap ve diğer kaynaklardan okunur, videolardan izlenir.
6 Tüketici Teorisi (Talep, Fayda ve Tüketici Dengesi) Geçen hafta işlenen ve bu hafta işlenecek konular kitap ve diğer kaynaklardan okunur, videolardan izlenir.
7 Üretici Teorisi (Üretim Süreci ve Üretim Fonksiyonu) Geçen hafta işlenen ve bu hafta işlenecek konular kitap ve diğer kaynaklardan okunur, videolardan izlenir.
8 ARA SINAV HAFTASI
9 Üretim Gelir ve Giderleri (Üretim Maliyetleri Analizi) Geçen hafta işlenen ve bu hafta işlenecek konular kitap ve diğer kaynaklardan okunur, videolardan izlenir.
10 Tam Rekabet (Firma Gelirleri ve Firma Dengesi) Geçen hafta işlenen ve bu hafta işlenecek konular kitap ve diğer kaynaklardan okunur, videolardan izlenir.
11 Tekel (Monopol Piyasası) Geçen hafta işlenen ve bu hafta işlenecek konular kitap ve diğer kaynaklardan okunur, videolardan izlenir.
12 Tekelci Rekabet ve Oligopo (Monopolcü Rekabet ve Oligopol Piyasaları) Geçen hafta işlenen ve bu hafta işlenecek konular kitap ve diğer kaynaklardan okunur, videolardan izlenir.
13 Faktör Piyasaları (Faktör Piyasaları ve Üretim Faktörlerinin Fiyatlandırılması) Geçen hafta işlenen ve bu hafta işlenecek konular kitap ve diğer kaynaklardan okunur, videolardan izlenir.
14 Gelir Eşitsizliği (Gelir Dağılımı) Geçen hafta işlenen ve bu hafta işlenecek konular kitap ve diğer kaynaklardan okunur, videolardan izlenir.

 
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10
Tüm 4 4 4 3 4 5 4 3 5 1
Ö1 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4
Ö2 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
Ö3 4 5 5 4 4 5 5 5 5 4
Ö4 4 5 5 4 4 5 5 4 5 5
Ö5 5 4 3 3 5 4 3 5 5 4
Ö6 4 5 4 3 3 3 4 5 5 3
Ö7 4 4 5 5 5 5 5 5 5 5
Ö8 5 5 4 4 4 4 3 3 4 5
Ö9 5 5 5 5 5 5 5 4 4 4

  Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek

  
  https://obs.hku.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=175123&curProgID=8&lang=tr