Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
2İKT 102İktisada Giriş II2+0+023

 
Dersin Detayları
Dersin Dili İngilizce
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Hukuk
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Öğretim Şekli Yüz Yüze
Dersin Amacı Öğrencilerin temel iktisadi olaylar üzerinden altyapı oluşturacak konuların akademik düzeyde aktarılması ve mikro ekonomik perspektifte temel düzeyde iktisat biliminin öğretilmesidir.
Dersin İçeriği Ders; ekonominin temel kavramları, arz-talep kanunları, grafikleri ve esnekliği, Tüketici ve Üretici Dengesi Analizleri, Üretim Maliyetleri Analizi, Piyasalar (Tam rekabet, Monopol, Monopolcü Rekabet, Oligopol) ve Faktör piyasaları konularını kapsamaktadır.
Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Doç.Dr. İbrahim ÇÜTCÜ
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Metin BERBER – Ersan BOCUTOĞLU: Mikro İktisada Giriş Zeynel Dinler: İktisada Giriş Ders Notları
Bocutoğlu, Ersan, Metin Berber. Genel İktisada Giriş. Bursa: Ekin, 2013.
Dersin ön koşulu bulunmamaktadır.

Ders Yapısı
Sosyal Bilimler %100

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 15 4 60
Sınıf Dışı Ç. Süresi 15 6 90
Sunum/Seminer Hazırlama 1 1 1
Ara Sınavlar 1 2 2
Uygulama 15 2 30
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 2 2
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 6 185

 
Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 İktisat bilimine ait temel kavramlar ve kanunların anlaşılması sağlanır.
2 Arz-Talep kanunları üzerinden piyasa dengesi, fiyat oluşumu ve risk analizleri ile geleceğe yönelik tahminler gerçekleştirilebilir.
3 Tüketicinin mevcut geliri ile maksimum faydayı nasıl sağlayacağı öğretilir.
4 Firmalar, üreticiler için mevcut kaynakları ile maksimum çıktının nasıl sağlanacağı ve optimum üretim düzeyinin seviyesi anlatılır.
5 Tam rekabet piyasası, Monopol, Monopolcü rekabet ve oligopol piyasaları öğrenilir. Böylece her piyasa dönemin yönelik karar vericinin alacağı önlemler ve uygulayacağı politikalar belirlenir.
6 Faktör piyasaları ve faktör gelirleri anlatılarak özellikle emek piyasası hakkında uygulanacak optimum politikalar öğrenilir.

 
Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 İktisadın temel kavramları ve İktisat Bilimi Geçen hafta işlenen ve bu hafta işlenecek konular kitap ve diğer kaynaklardan okunur, ekonomik gündeme ilişkin ön araştırma yapılır.
2 Ekonomideki Temel Sorunlar ve Ekonomik Faaliyetlerin Akımı Fundamental Problems in the Economy and the Flow of Economic Activities
3 Talep-Arz-Piyasa Dengesi Geçen hafta işlenen ve bu hafta işlenecek konular kitap ve diğer kaynaklardan okunur, ekonomik gündeme ilişkin ön araştırma yapılır.
4 Talep-Arz-Piyasa Dengesi Geçen hafta işlenen ve bu hafta işlenecek konular kitap ve diğer kaynaklardan okunur, ekonomik gündeme ilişkin ön araştırma yapılır.
5 Talep-Arz Piyasa Dengesi Geçen hafta işlenen ve bu hafta işlenecek konular kitap ve diğer kaynaklardan okunur, ekonomik gündeme ilişkin ön araştırma yapılır.
6 Arz-Talep Esnekliği Geçen hafta işlenen ve bu hafta işlenecek konular kitap ve diğer kaynaklardan okunur, ekonomik gündeme ilişkin ön araştırma yapılır.
7 Tüketici Dengesi Analizi Geçen hafta işlenen ve bu hafta işlenecek konular kitap ve diğer kaynaklardan okunur, ekonomik gündeme ilişkin ön araştırma yapılır.
8 Ara Sınav Midterm Exam
9 Üretici Dengesi Analizi/ Maliyet Analizi Geçen hafta işlenen ve bu hafta işlenecek konular kitap ve diğer kaynaklardan okunur, ekonomik gündeme ilişkin ön araştırma yapılır.
10 Tam Rekabet Piyasası Geçen hafta işlenen ve bu hafta işlenecek konular kitap ve diğer kaynaklardan okunur, ekonomik gündeme ilişkin ön araştırma yapılır.
11 Tam Rekabet Piyasası Geçen hafta işlenen ve bu hafta işlenecek konular kitap ve diğer kaynaklardan okunur, ekonomik gündeme ilişkin ön araştırma yapılır.
12 Monopol Piyasa Geçen hafta işlenen ve bu hafta işlenecek konular kitap ve diğer kaynaklardan okunur, ekonomik gündeme ilişkin ön araştırma yapılır.
13 Monopolcü Rekabet ve Oligopol Piyasalar Geçen hafta işlenen ve bu hafta işlenecek konular kitap ve diğer kaynaklardan okunur, ekonomik gündeme ilişkin ön araştırma yapılır.
14 Faktör Piyasalar Geçen hafta işlenen ve bu hafta işlenecek konular kitap ve diğer kaynaklardan okunur, ekonomik gündeme ilişkin ön araştırma yapılır.
15 Final Sınavı Final Exam

 
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10
Ö1 5 5 3 4 4 4 4 4
Ö2 4 4 3 4 4 3 4 4
Ö3 4 4 3 5 4 3 4 4
Ö4 5 4 4 3 4 4 4 5
Ö5 4 4 3 4 4 3 4 4
Ö6 4 4 3 3 4 4 4 3

  Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek

  
  https://obs.hku.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=175192&curProgID=8&lang=tr